• INICIO
  • ACERCA DE CCL
    • VISIÓN Y MISIÓN
    • GOBIERNO CORPORATIVO
    • SEDES
    • APROBACIONES/CUMPLIMIENTO
    • MEMBRESÍAS Y AFILIACIONES
  • EXPERIENCIA
    • SOLUCIONES PARA LOSAS
    • POST-TENSADO
    • PREFABRICADO
    • REPARACIÓN Y REFORZAMIENTO
    • APOYOS PARA ESTRUCTURAS
    • GEOTÉCNICA
  • ESTRUCTURAS
    • EDIFICIOS
    • PUENTES
    • CONTENCIÓN
    • TURBINAS
    • ESTADIOS
    • PAVIMENTO DE LOSAS DE HORMIGÓN A NIVEL DEL SUELO (SOG)
  • SECTORES
    • COMERCIAL
    • RESIDENCIAL
    • SALUD
    • EDUCACIÓN
    • INDUSTRIAL
    • CENTROS COMERCIALES
    • CENTROS DE RECREACIÓN
    • TRANSPORTE E INFRAESTRUCTURA
    • MEDIO AMBIENTE
    • ENERGÍA Y SERVICIOS PÚBLICOS
  • DESCARGAS
    • FOLLETOS
    • ARTÍCULOS
    • Videos
    • CASOS DE ESTUDIO
  • RECURSOS HUMANOS
    • CCL NOSOTROS
    • OFERTAS DE EMPLEO
  • CONTÁCTENOS

Worcester Library and History Centre, UK

The Worcester Library and History Centre, also known as The Hive, is the first fully integrated public and university library in Europe. It consists of 10,000 sqm of public space over five floors.

CCL XF10 and XF20 post-tensioning systems were used to reduce and rationalise the depths of the original reinforced-concrete floors to an overall depth of 250 mm in all areas, apart from the level-two strongroom, whilst accommodating the integral cooling pipes. The required four-hour fire rating, coupled with the 12 kN/m2 loading for the archives, meant that a 450mm slab thickness had to be maintained in these areas, although this was still 50 mm less than the original slab depth.

Services were located under raised access floors, the depth of which was increased by an extra 50 mm because of the post-tensioned slabs, to aid access. From an architectural perspective, reduction in the thickness of the slab, particularly at the perimeter of the building, meant that the depth of the air vents could be reduced by 50mm, and that an additional 50 mm was available to make access to the actuators easier when servicing or replacement was required.

The use of post-tensioning on the project saved more than 250 m3 of concrete across three levels, reducing embodied CO2 by approximately 95 tonnes - lessen environmental impact during the construction process and lowering expenditure on both concrete and reinforcement.

In line with the carbon-neutral aspirations of the library, the thermal-mass properties of the concrete were maximised by maintaining fair-faced soffits throughout the structure. The river water cooling system, which consists of pipes embedded in the soffit of the post-tensioned slabs, is designed to carry water, extracted by coils, from the nearby River Severn.

 

  • Download Case Study
  • VOLVER ATRÁS
  • Worcester Library

    CONTÁCTENOS

    CCL
    Unit 8 Millennium Drive
    Leeds
    LS11 5BP
    United Kingdom

    T: +44 (0)113 270 1221
    E: enquiries@cclint.com

    PÓNGASE EN CONTACTO