• INICIO
  • ACERCA DE CCL
    • VISIÓN Y MISIÓN
    • GOBIERNO CORPORATIVO
    • SEDES
    • APROBACIONES/CUMPLIMIENTO
    • MEMBRESÍAS Y AFILIACIONES
  • EXPERIENCIA
    • SOLUCIONES PARA LOSAS
    • POST-TENSADO
    • PREFABRICADO
    • REPARACIÓN Y REFORZAMIENTO
    • APOYOS PARA ESTRUCTURAS
    • GEOTÉCNICA
  • ESTRUCTURAS
    • EDIFICIOS
    • PUENTES
    • CONTENCIÓN
    • TURBINAS
    • ESTADIOS
    • PAVIMENTO DE LOSAS DE HORMIGÓN A NIVEL DEL SUELO (SOG)
  • SECTORES
    • COMERCIAL
    • RESIDENCIAL
    • SALUD
    • EDUCACIÓN
    • INDUSTRIAL
    • CENTROS COMERCIALES
    • CENTROS DE RECREACIÓN
    • TRANSPORTE E INFRAESTRUCTURA
    • MEDIO AMBIENTE
    • ENERGÍA Y SERVICIOS PÚBLICOS
  • DESCARGAS
    • FOLLETOS
    • ARTÍCULOS
    • Videos
    • CASOS DE ESTUDIO
  • RECURSOS HUMANOS
    • CCL NOSOTROS
    • OFERTAS DE EMPLEO
  • CONTÁCTENOS

The Tower, One St. George Wharf, London, UK

Standing 181 metres tall, slender and circular and containing 212 luxury apartments, The Tower, One St George Wharf is one of the tallest, wholly residential buildings in Europe.

The tower was originally designed as a traditional reinforced concrete (RC) structure, with a saw-toothed floor-plate design creating steps in the facade. The high-specification cladding needed strict deflection control, which would have required excessive levels of back propping to the RC slabs, potentially impacting on follow-on trades.

CCL’s objective was to provide a faster, more efficient method of construction than that of the original RC design. This comprised a partial post-tensioned (PT) solution for levels 3-45, which were of the same basic layout, consisting of post-tensioned overlapping circumferential rings, with reinforcement in the secondary direction.

At level 46, the cantilevered winter gardens present in floors 3-45 were dispensed with and the building became fully circular. This change in geometry required RC slabs be installed from levels 46 to 48. At level 49 post-tensioned ring beams were installed to help support penthouse apartment pools. CCL provided design support and installed its post-tensioning systems within the transfer ring beams.

In addition to providing the PT design, CCL supplied and installed its XF20 flat-slab post-tensioning system in the 25,000 m2 of slabs over 44 levels. CCL’s solution coped with the complex geometry of the structure, and provided crack control, and therefore deflection control, in a situation where tolerance for the latter was tight. PT slabs also accelerated the speed of construction and reduced slab thickness by 25 mm to 250 mm.

 

  • Download Case Study
  • VOLVER ATRÁS
  • CONTÁCTENOS

    CCL
    Unit 8 Millennium Drive
    Leeds
    LS11 5BP
    United Kingdom

    T: +44 (0)113 270 1221
    E: enquiries@cclint.com

    PÓNGASE EN CONTACTO