• INICIO
  • ACERCA DE CCL
    • VISIÓN Y MISIÓN
    • GOBIERNO CORPORATIVO
    • SEDES
    • APROBACIONES/CUMPLIMIENTO
    • MEMBRESÍAS Y AFILIACIONES
  • EXPERIENCIA
    • SOLUCIONES PARA LOSAS
    • POST-TENSADO
    • PREFABRICADO
    • REPARACIÓN Y REFORZAMIENTO
    • APOYOS PARA ESTRUCTURAS
    • GEOTÉCNICA
  • ESTRUCTURAS
    • EDIFICIOS
    • PUENTES
    • CONTENCIÓN
    • TURBINAS
    • ESTADIOS
    • PAVIMENTO DE LOSAS DE HORMIGÓN A NIVEL DEL SUELO (SOG)
  • SECTORES
    • COMERCIAL
    • RESIDENCIAL
    • SALUD
    • EDUCACIÓN
    • INDUSTRIAL
    • CENTROS COMERCIALES
    • CENTROS DE RECREACIÓN
    • TRANSPORTE E INFRAESTRUCTURA
    • MEDIO AMBIENTE
    • ENERGÍA Y SERVICIOS PÚBLICOS
  • DESCARGAS
    • FOLLETOS
    • ARTÍCULOS
    • Videos
    • CASOS DE ESTUDIO
  • RECURSOS HUMANOS
    • CCL NOSOTROS
    • OFERTAS DE EMPLEO
  • CONTÁCTENOS

Birmingham Dental Hospital, UK

With a build cost of £50 m, this new 1.23-hectare, four-storey dental hospital and school of dentistry, will provide world-class research facilities for more than 600 undergraduate and postgraduate students.

CCL designed and supplied the horizontal slabs from ground to fourth floor and installed its XF post-tensioning flat-slab system over five floors.

The building’s two seperate wings had different geometry and loading requirements. After carrying out a value engineering exercise, CCL was able to reduce the thickness of the slabs. By using post-tensioning instead of reinforced concrete techniques, the overall thickness of both wings was cut from 400 mm to 275 mm and 300 mm.

The south block was approximately 112 metres long with several concrete stability cores along its length. The client wished to avoid structural movement joints if possible, but this would have made it twice as long as most published guidance recommends.

CCL undertook a thermal analysis of the structure in order to determine and advise on the likely effects of thermal movement and restraint on the post-tensioned slabs. Additional reinforcement was provided where indicated by the analysis, to control and distribute long term strains.

The intended use of the building meant laboratory areas needed tight control on footfall induced vibration. CCL undertook vibration analysis to provide advice on local slab thickening requirements, and on expected response factors to demonstrate compliance with client requirements.

Several soft spots were created in the roof slabs to accommodate flexibility requirements for rooftop plant. Post-tensioned band beams were installed to provide structural support.

 

  • Download Case Study
  • VOLVER ATRÁS
  • Birmingham Dental Hospital

    CONTÁCTENOS

    CCL
    Unit 8 Millennium Drive
    Leeds
    LS11 5BP
    United Kingdom

    T: +44 (0)113 270 1221
    E: enquiries@cclint.com

    PÓNGASE EN CONTACTO